عضو هیات مدیره و مدیر سرمایهگذاری خصوصی «PE» گروه مالی دانایان گفت:شرکتهای کوچک و خصوصی به بازار سرمایه عمق میبخشند که وقوع این اتفاق در کاهش ذاتی وجه منفی سفتهبازی و خردمندانه رفتار کردن بازار، نقش موثری دارد.
مهندس مسعود مددی در گفتوگوی اختصاصی با پایگاه خبری تحلیلی دنیای سرمایهگذاری آنلاین با اشاره به اینکه بسیاری از مفاهیم در حوزه مالی از کشورهای توسعهیافته وارد ایران شده و در حال استفاده است و به نوعی برای کشور ما این مفاهیم وارداتی تلقی میشود، گفت: در کشورهای توسعهیافته جهان، مجموعه شرکتهایی وجود دارند که واسطه بین شرکتهای سهامی خاص و بازار سرمایه هستند که ما در ایران به صورت تعریفشده و حرفهای، چنین شرکتهایی را نداریم. اگر یک شرکت سهامی خاص قصد ورود و استفاده از امکانات بازار سرمایه را داشته باشد، بهطور مستقیم به نهادهای مالی مراجعه کرده و این نهادها هم عمدتا شرایط و الزامات شرکتهای سهامی خاص برای ورود به بازار سرمایه را لازم و کافی نمیدانند و متاسفانه ورود یک شرکت سهامی خاص به بازار سرمایه در همین مرحله متوقف میشود.
وی افزود: حدود ۶۰۰ شرکت روی تابلو قرار دارند که درج نهاد شده و معامله میشوند. بیش از ۱۵۰ هزار شرکت سهامی خاص داریم که بورسی و فرابورسی نیستند. فرض کنید، به دلایل مختلفی ۹۵ درصد از این تعداد، شرکتهای کوچک یا غیر قابل توسعه باشند که قابلیت ورود به بازار سرمایه را نداشته باشند، ۵ درصد از شرکتهای باقیمانده شامل ۷ هزار و ۵۰۰ شرکت میشود که شایستگی قرار گرفتن روی تابلو را دارند، اما متاسفانه حضور ندارند که باید برای حضور آنها در بازار سرمایه بستر لازم فراهم شود.
مددی تصریحکرد: هوشمندان مالی در سطح جهانی به دنبال شفافیت و در معرض توجه هستند و همچنین حضور در بازار سرمایه، ارزش دارایی شرکتها را کاملا تغییر خواهد داد. در حقیقت بازار سرمایه، تامین مالی را برای شرکتهای سهامی خاص ارزانتر میکند. به عنوان مثال، وقتی ارزش یک شرکت سهامی خاص ۱۰۰ واحد است، زمانی که بنده ۱۰ درصد از سهام شرکت خود را در بازار سرمایه عرضه میکنم، در حقیقت ۱۰ واحد کسب کردهام و همین شرکت سهامی خاص، اگر سهامی عام شده و الزامات را رعایت کند، ارزش ۱۰۰ واحدی آن به عنوان مثال ۵۰۰ واحد خواهد شد، حال اگر قصد تامین مالی برای شرکت را داشته باشید، ۲ درصد از سهام آن را به فروش میرسانید و ۱۰ واحد دریافت میکنید که این اتفاق، تنها در سایه بهره بردن از ظرفیتهای بازار سرمایه برای شرکتهای سهامی خاص رخ خواهد داد.
مدیر سرمایهگذاری خصوصی «PE» گروه مالی دانایان گفت: انتشار اوراق برای شرکتهای حاضر در بازار سرمایه از دیگر مزایای بورسی شدن شرکتهای سهامی خاص است. بنگاهی که امکان تامین مالی داشته و بنگاهی که امکان تامین مالی ندارد، ارزشهای مختلفی دارند. اگر بنده به عنوان یک شرکت سهامی خاص فقط روی این موضوع تمرکز کنم که نگران الزامات ناشی از ورود به بازار سرمایه باشم، نمیتوانم مزایای دیگری مانند مدیریت ثروت خانوادگی و تداوم کسبوکار خود را که حضور در بازار سرمایه تضمین میکند، مشاهده کنم. البته خارج از بازار هم مزیتهایی خواهم داشت. به عنوان مثال، اگر یک شرکت سهامی عام و بورسی به صندوق توسعه ملی مراجعه و از آنجا قصد تامین مالی داشته باشد، با فیلترهای کمتری نسبت به یک شرکت سهامی خاص مواجه خواهد شد، زیرا شرکتی که وارد بورس میشود، شناخته شده و حسابرس معتمد دارد و علاوه بر آن، برای کسبوکار خود نوعی شفافیت ایجاد کرده که برای صندوق توسعه ملی قابل اثبات است.
وی اضافهکرد: وقتی یک قانون در کشوری مدنی میشود، یعنی اینکه بنده باید هزینهای صرف کرده تا سایر افراد جامعه را ملزم به تبعیت از قانون کنم. در قوانین اقتصادی لازم نیست شما این را کار انجام دهید، زیرا قانونهای اقتصادی، اگر با منافع عموم اشخاص حقوقی و حقیقی پیوند خورده باشد، مسیر طبیعی خود را پیدا کرده و خرد جمعی به سویی هدایت خواهد شد که بیشترین منفعت را در بلندمدت داشته باشد. هر چقدر حضور شرکتهای خصوصی واقعی در بازار سرمایه بیشتر شود، بهطور قطع عمق بازار سرمایه بیشتر و قوانین اقتصادی ما پختهتر میشود. به عنوان مثال، یکی از شرکتهایی که در حوزه ورود شرکتهای سهامی خاص به بازار سرمایه در آمریکا فعالیت میکند، “کارلایل” است. وقتی که بانک مرکزی آمریکا قصد تغییر نرخ بهره را داشته باشد، با این شرکت مشورت کرده و به دلیل اینکه “کارلایل” از شرایط شرکتهای بخش خصوصی اطلاع داشته و منافع آنها برای این شرکت اهمیت دارد، محاسن و معایب تغییر نرخ بهره و آثار متعدد آن بر شرکتهای سهام خاص را به بانک مرکزی آمریکا گزارش میدهد. رسالت گروه مالی دانایان این است که پلی را بین شرکتهای سهامی خاص و بازار سرمایه ایجاد کند. این گروه در تلاش است تا با در نظر گرفتن منافع بلندمدت شرکتهای سهامی خاص، زمینه و بستر لازم برای استفاده آنها از بازار سرمایه را فراهم کند.
عضو هیات مدیره افزود: کارهای اصلی که شرکتهای سهامی خاص میتوانند با ورود به بازار سرمایه انجام دهند، شامل عرضه سهام در بورس است که مراحل خاصی دارد. موضوع دوم، انتشار اوراق است که شرکت میتواند سهامی خاص بماند، اما از بازار سرمایه تامین مالی کند که نمونه مشابه آن هم در بازار سرمایه کم نیست. هماکنون اگر شما قصد داشته باشید، ۳۰۰ میلیارد تومان برای یک شرکت سهامی خاص وام از بانک بگیرید، انجام این کار بسیار پیچیده است، اما اگر بخواهید، همین مبلغ را از طریق اوراق در بازار سرمایه تجهیز کنید، این مبلغ کوچک است. موضوع سوم، مساله عرضه اختصاصی است. به عنوان مثال، بنده به جایی مراجعه کنم و بگویم قصد دارم، ۳۰ درصد از سهام شرکت سهامی خاص خود را برای تامین مالی واگذار کنم.
مدیر سرمایهگذاری خصوصی «PE» گروه مالی دانایان تاکیدکرد: صندوق سرمایهگذاری خصوصی، در شرکتهای سهامی خاص سرمایهگذاری میکند. موضوع فعالیت هر صندوق، میتواند متمرکز بر یک صنعت خاص یا مجموعهای از صنایع مختلف باشد. در یک دستهبندی کلی، شرکای صندوق، General Partnerها یا GPها هستند که وظیفه مدیریت صندوق را بر عهده دارند و Limited Partnerها یا LPها که همان سرمایهگذاران هستند. مراحل عمر یک صندوق شامل جذب سرمایه و تاسیس صندوق، مذاکره با شرکتهای مختلف و شروع سرمایهگذاری، نگهداشت سرمایه، خروج از شرکتها و انحلال صندوق که طبق قوانین ما باید در یک دوره حداکثر ۷ ساله انجام شود، میشود. هماکنون در بازار سرمایه چهار صندوق “PE” داریم. ریسک سبد سهامی خاص مستقل از بازار ثانویه است و معمولا سوددهتر بوده، یعنی به نوعی شما با بازار کمریسکتری روبهرو هستید که قابلیت سودآوری بالاتری هم دارد. در حقیقت صندوقهای “PE”، یک کلاس جدید سرمایهگذاری با ریسک مستقل از بازار ثانویه را در اختیار سرمایهگذاران قرار میدهند. همچنین این مزیت را برای شرکتهای سهامی خاص دارد که توسط صندوق “PE” تامین مالی شده و اصلاحات مورد نیاز خود را در راستای ساماندهی سرمایه و استفاده از امکانات بازار سرمایه انجام دهند.
وی اضافهکرد: هماکنون در اروپا، بیش از ۳ هزار صندوق “PE” داریم که هرکدام روی کسبوکار حوزه خاصی متمرکز هستند. اعتبار صندوق به توانمندی مدیران است. مدیران این صندوقها با تسلط به بخش خاصی از کسبوکارها، بازدهی خوبی را ایجاد میکنند که هم سرمایهگذاران و هم سرمایهپذیران در این همراهی خشنود خواهند بود.
مددی در پایان اظهار کرد: بنده به عنوان کسی که سالیانی است، بخشهای مختلف بازار سرمایه را تجربه کردهام و جنس خیلی از فعالیتهای این بازار را چشیدم، ماموریت خودم را اینطور تعریف کردم که به بخش واقعی اقتصاد کشور که شامل تعداد بسیار زیادی از شرکتهای سهامی خاص میشود، خدمت کنم تا کسبوکارهای کوچک از امکانات و ابزارهای بازار سرمایه استفاده کنند. بنده تلاش دارم تا با ایجاد ارتباط با شرکتهای سهامی خاص، در حد توان خود به آنها نسبت به ورود به بازار سرمایه آگاهی درست بدهم. ورود شرکتهای کوچک و خصوصی به بازار سرمایه، موجب عمق بیشتر این بازار خواهد شد تا شاهد پختگی و خردمندی بیشتر در اقتصاد ایران باشیم.
انتهایپیام/