بی‌توجهی وزارت جهادکشاورزی به شکوفایی محصولات ارگانیک

موسس شرکت زوبین ارگانیک گفت: وزارت جهاد کشاورزی هیچ نقشی در شکوفایی محصولات ارگانیک نداشته است. وقتی می‌خواهیم توسعه محصولات ارگانیک ایران را با کشورهای توسعه‌یافته مقایسه کنیم، به‌طور قطع نقش وزارت جهاد کشاورزی آن کشور را باید در نظر گرفت. تمام کسانی که سختی‌ها را تحمل کردند و در حوزه ارگانیک به جایی رسیدند، دل خوشی از وزارت جهاد کشاورزی ندارند.

زوبین امیری در گفت و‌گوی اختصاصی با پایگاه خبری تحلیلی دنیای سرمایه‌گذاری آنلاین؛ با اشاره به اینکه در سال ۱۹۴۲ میلادی کارخانه زوبین ارگانیک در شهرستان املش تاسیس و در طول سال‌های گذشته توسعه خوبی داشته است.گفت: مجموعه زوبین یک قدمت خانوادگی از سال ۱۲۷۷ هجری شمسی دارد و بنده نسل پنجم این تجارت خانوادگی هستم. اولین نسل ما را مرحوم محمدتقی چایی‌چی تشکیل دادند که در زمینه تجارت چای از هندوستان به ایران فعالیت داشتند. پس از وی، حاج علی‌اصغر وارد عرصه تولید چای در کارخانه نوین لاهیجان شدند و به همین ترتیب موضوع تولید چای نسل ‌به نسل در بین خانواده ما منتقل شد. زمانی که بنده اولین چای ارگانیک در ایران و خاورمیانه را تولید کردم، وضعیت صنعت چای در کشور بسیار تاسف برانگیز بود، اما زوبین ارگانیک به این باور رسیده که اگر عطر، طعم و رنگ چای با کیفیت باشد و در فرآوری آن دقت شود، می‌توان محصولی را به ارمغان آورد که مورد استقبال کل جهان قرار گیرد.

وی افزود: مجموعه کشت و صنعت زوبین از سال ۲۰۱۱ میلادی فعالیت خود در حوزه کشاورزی ارگانیک را در مزارع چای و مرکبات شهر املش شروع کرد. شرکت زوبین ارگانیک، اولین تولیدکننده چای ارگانیک در ایران و خاورمیانه است که گواهی‌نامه‌های استاندارد بین‌المللی از اروپا و آمریکا را در سال ۲۰۱۱ میلادی دریافت کرده و همچنین گواهی‌های ایزو ۲۲۰۰۰، پروانه ساخت سازمان غذا و دارو و پروانه استاندارد تشویقی که به تازگی برای کارخانجات چای اجباری شده را کسب کرده است.

موسس شرکت زوبین ارگانیک تصریح‌کرد: به‌ لطف خداوند متعال، امروز به دلیل اعتباری که مجموعه زوبین ارگانیک از چای به دست آورده، با انجام تبلیغات محیطی و امکان تست چای زوبین برای عموم به نوعی در مسیر شفافیت کیفیت برای مشتریان خود قدم برداشته است. علاوه بر این، فرهنگ‌سازی در استفاده از چای ارگانیک را در ایران ترویج داده و جایگاهی را برای چای ایرانی در سطح جهان ایجاد کرده‌ایم. رتبه بالای چای ایران در بازارهای داخلی و خارجی بر هیچ‌‌کس پوشیده نیست، اما سیاست‌گذاری‌های کشورمان، به اعتبار این نوع چای، لطمه وارد کرده است.

امیری گفت:زمانی که بنده تولید محصولات ارگانیک در ایران را آغاز کردم، هیچ بستری در این زمینه آماده نبود و شاهد فرهنگ‌سازی و ساماندهی درستی هم در کشور نبودیم. انجمن ارگانیک ایران در سال ۱۳۸۵ در اتاق بازرگانی ایران ایجاد شد که توانست نقش مهمی در ساماندهی، یکپارچگی و لابی‌گری داشته باشد. به‌واسطه وجود این انجمن در کشور؛ به استادان، علاقه‌مندان، تولیدکنندگان، بازرگانان و مصرف‌کنندگان اطمینان خاطر دادیم تا محصولاتی که از گواهی ارگانیک برخوردار هستند، به چه صورت از طریق این انجمن شناسایی می‌شوند.

وی افزود: یکی از بزرگ‌ترین چالش‌ها در بخش تولید محصولات ارگانیک در ایران این است که به دلیل اینکه چنین محصولاتی به یک علم نوین همراه منابع طبیعی نیاز دارد تا شاهد تولید زمان‌بندی‌شده محصولات ارگانیک در کشور باشیم، باید دانش و تخصص کشاورزان به‌روز بوده و آن‌ها در زمینه تولید محصولات ارگانیک از تجربه کافی برخوردار باشند. از سوی دیگر، مدیریت کشاورزی ارگانیک در مزارع، هزینه‌های بسیار بالاتری از تولید محصولات غیر ارگانیک دارد و باید به مصرف‌کننده این درک را انتقال دهیم که چرا محصولات ارگانیک گران‌تر بوده و برای سلامتی انسان‌ها مفیدتر است که البته وقوع این اتفاق، نیاز به زمان طولانی و هزینه بالایی دارد.

امیری اضافه‌کرد: قانون‌گذاران در کشورهای توسعه‌یافته از تولیدکننده محصولات ارگانیک حمایت بالایی دارند، به دلیل اینکه کشاورزی ارگانیک هیچ ضرری به خاک، هوا و سفره‌های آبی وارد نمی‌کند و کاملا برای کره زمین بدون خطر هستند. چای خواص درمانی بالایی دارد، اما اگر ارگانیک نباشد و با اسانس‌های مختلف؛ رنگ، عطر و طعم خوبی هم داشته باشد، دیگر نمی‌توانید از خواص درمانی این نوع چای صحبت کنید. در بخش حمایت دولت از محصولات کشاورزی ارگانیک مشکلات زیادی داریم، چراکه بیشتر شرکت‌های بازرسی‌کننده محصولات ارگانیک، خارجی بودند و تحریم‌های سال‌های اخیر مشکلاتی برای شرکت‌های ارگانیک در ایران ایجاد کرد.

امیری با اشاره به اینکه برای صادرات چای ارگانیک زوبین با چالش‌های فراوانی مواجه بودیم.گفت:  متاسفانه به دلیل اتخاذ سیاست‌های غلط وزارت جهاد کشاورزی در دهه‌ ‌های گذشته، بسیاری از چای‌های ایرانی در انبارها به مدت ۵ تا ۱۲ سال دپو شدند که وقوع این اتفاق، منجر به فاسد شدن این چای‌ها شد. مسئولان وقت وزارت جهاد کشاورزی تصمیم به صادرات این نوع چای غیرقابل شرب و فاسد به کشورهای دیگر جهان با قیمت ارزان گرفتند که این موضوع، بزرگ‌ترین صدمه را به صنعت چای ایران وارد کرد، زیرا بسیاری از کشورهای جهان، چای ایرانی را به عنوان یک محصول بی‌کیفیت و ارزان شناختند.

وی تاکید کرد: تولید چای مرغوب و ارگانیک هزینه‌های بالایی دارد. به چه صورت می‌توان توجیح کرد که یک نوع چای را بتوان با قیمت پایین از کشوری خریداری کرده و با ۱۰ برابر قیمت خرید آن در بازار دیگری به فروش رساند؟ وقوع همین اتفاق بود که موجب شد تا اعتبار چای ایرانی در جهان زیر سوال برود. برای بسیاری از کشورهای جهان همچون آلمان و فرانسه که مصرف‌کننده با کیفیت‌ترین چای در دنیا هستند، این موضوع بسیار سخت بود، اما چای زوبین با اعتقاد به منحصربه‌فرد بودن چای ایرانی در مسیری گام برداشت که خارج از هیچ‌گونه تخریب اعتبار چای ایرانی توانست چای ارگانیک با کیفیت را از ایران به کشورهای مختلف جهان صادر کند.

امیری گفت: متاسفانه ما هنوز در ایران قانونی برای تولید و فروش محصولات ارگانیک تعریف نکردیم. وقتی جایگاه حمایتی دولت و مجلس از تولیدکنندگان محصولات ارگانیک مشخص نیست، چطور می‌توان در برابر سوءاستفاده‌ها قد علم کرد؟ انجمن ارگانیک یک نهاد مردمی تنها است و ابزارهای دولتی و حاکمیتی را ندارد. ۳۰ درصد از تولید محصولات کشاورزی در استرالیا به صورت ارگانیک است، اما این میزان در ایران هنوز به یک درصد هم نرسیده است. بیش از ۵۰ درصد سبد غذایی شهروندان استرالیایی را محصولات ارگانیک تشکیل می‌دهند، ولی این رقم در ایران بسیار پایین‌ است. شاید مافیای دارو در کشور دوست نداشته باشند که کشاورزی ارگانیک در ایران توسعه پیدا کند، زیرا با وقوع این اتفاق، مردم کمتری مریض خواهند شد. اگر مسیر تغییر بستر را از ۱۰ سال پیش شروع می‌‎کردیم، امروز کشورمان در حوزه کشاورزی به بلوغ خوبی رسیده بود. امیدوار هستم حاکمیت و دولت هر چه زودتر ابزارهای لازم را در اختیار تولیدکننده و سرمایه‌گذار برای تولید و مصرف محصولات ارگانیک قرار دهد.

امیری با انتقاد از اینکه وزارت جهاد کشاورزی هیچ نقشی در شکوفایی محصولات ارگانیک نداشته است، گفت: وقتی می‌خواهیم توسعه محصولات ارگانیک ایران را با کشورهای توسعه‌یافته مقایسه کنیم، به‌طور قطع نقش وزارت جهاد کشاورزی آن کشور را باید در نظر گرفت. تمام کسانی که سختی‌ها را تحمل کردند و در حوزه ارگانیک به جایی رسیدند، دل خوشی از وزارت جهاد کشاورزی ندارند. به دفعات، از طریق اعضای انجمن ارگانیک به این وزارتخانه ورود کردیم، ولی هیچ نتیجه‌ای حاصل نشد. مردم باید مطالبه‌گری خود را از وزارت جهاد کشاورزی داشته باشند که چرا این وزارتخانه تا به امروز اقدامی برای توسعه و شکوفایی محصولات ارگانیک در کشور نکرده است.

انتهای‌پیام/

پایان پیام./

به این مطلب امتیاز دهید.