در دنیای امروز، هوشمندسازی ناوگانهای حملونقل، به ابزاری کارآمد و پرکاربرد برای مدیران و شرکتها تبدیل شده است. امروزه مدیریت هوشمند ناوگان با مزایایی مانند مقرون به صرفه بودن و پایداری طولانیمدت همراه است، از همینرو برای شرکتها، یک اولویت اساسی به شمار میآید. مدیریت هوشمند ناوگان حملونقل، رویکردی جامع با هدف استفاده از فناوریهای پیشرفته برای یکپارچهسازی نظارت، تجزیه و تحلیل و بهینهسازی عملیات است. این راهکار نوآورانه از ابزارهایی مانند ردیابی GPS، تلماتیک، دوربینها، شتابسنجها، اینترنت اشیا و تجزیه و تحلیل آیندهنگارانه برای سادهسازی جنبههای مختلف مدیریت ناوگان استفاده میکند. در نهایت تمامی این تجهیزات، نرمافزارها و دادههای حاصل از آن، به مدیریت بهتر ناوگانهای حملونقل کمک میکنند.
تحقیقات بینالمللی نشان میدهد، بازار مدیریت هوشمند ناوگان حملونقل در جهان در سال ۲۰۱۹ ارزشی معادل ۳۸۲۴۵ میلیون دلار داشته و پیشبینیها حاکی از آن است که این میزان تا سال ۲۰۲۷ به ۹۸۶۵۶ میلیون دلار برسد که حملونقل جادهای بیشترین سهم از این فناوری را خواهد داشت. این بدان معناست که شرکتهای فعال در این حوزه برای حفظ سطح رقابتی خود در بازار، باید استفاده از هوشمندسازی را در برنامههای توسعهای خود بگنجانند. یکی از فواید سیستمهای هوشمند حملونقل، بهینهسازی مسیر و کاهش هزینههای عملیاتی است. در واقع یکی از مهمترین فواید هوشمندسازی را میتوان قابلیت استفاده از دادههای وسیله نقلیه در لحظه و زمان واقعی برای بهینهسازی مسیرها دانست. انتخاب مسیرهای کارآمدتر برای سفرها و ماموریتهای تعریف شده ناوگان، زمان توقف وسیله را به حداقل زمان ممکن میرساند و در عین حال، مسافت طیشده کل را کاهش میدهد که در نهایت موجب افت هزینههای عملیاتی میشود.
افزایش سطح ایمنی رانندگی، از دیگر مزایایی است که میتوان برای هوشمندسازی ناوگان حملونقل برشمرد. استفاده از سیستمهای هوشمند این امکان را برای مدیران ناوگان فراهم میآورد تا در صورت هرگونه رانندگی پر ریسک، هشدار لازم را به راننده ارسال کند. نتیجه این اقدام، نظارت کامل بر رفتار راننده، ایمنی کامل برای وسیله نقلیه و کالای حملشده خواهد بود.
افزایش طول عمر وسیله نقلیه را میتوان از دیگر مزایای هوشمندسازی دانست. هوشمندسازی از طریق تجزیه و تحلیل دادههای مربوط به وسایل نقلیه، قابلیت تعمیر و برطرف کردن ایرادات را پیش از بروز خرابی امکانپذیر میکند. این مساله، ضمن افزایش طول عمر وسیله نقلیه، بهینهسازی عملیات و افزایش عملکرد ناوگان را به همراه دارد.
از مدیریت مصرف سوخت به عنوان دیگر مزیت هوشمندسازی یاد میشود. در اختیار قرار دادن اطلاعات و دادههای واقعی در مورد مسیرهای بهینه حرکت وسایل نقلیه و همچنین تعمیر به موقع قطعاتی که نقش اصلی در مصرف انرژی دارند، میتواند به مدیریت سوخت خودروها کمک بسیاری کند. همچنین دادههای در دسترس، امکان تصمیمگیریها و برنامهریزی مناسب در این رابطه را برای مدیریت فراهم میکند.
یکی دیگر از فواید هوشمندسازی حملونقل، کمک به تصمیمگیریهای آگاهانه مدیریتی است. در واقع ارائه گزارشهای دقیق بر اساس دادههای دریافتی از وسیله نقلیه ناوگان در طی عملیات، کمک بزرگی برای مدیر ناوگان در جهت برنامهریزی بهتر و ترسیم چشمانداز آینده خواهد بود. ترکیب و تجزیه و تحلیل این دادهها بر پایه هوش مصنوعی، روشهای جدیدی را برای تنظیم گزارشهای شخصیسازی شده بر اساس نظر مدیریت فراهم میکند که در نهایت تمام این موارد موجبات تعامل بهتر با مشتریان و کارکنان را مهیا میسازد.
پیشرفت فناوری و سیستمهای هوشمند امروزی به دلیل آنکه موجب کاهش زمان و هزینه ها میشوند، به جزئی اصلی برای سازمانها و شرکتهای حملونقل تبدیل شدهاند. روند رو به رشد استفاده از این سیستمها در جهان نشان میدهد که قابلیت هوشمندسازی در بهبود کارایی فرآیندهای عملیاتی مختلف در حملونقل غیر قابل انکار است. در واقع در آینده، سیستمهای هوشمند عضو جداناپذیری از فعالیتهای کلیه سازمانها و صنایعی خواهند بود که خودرو و وسایل نقلیه، بخش مهم عملیات آنها است.